Gaļas marinādei

  1. Olīveļļa
  2. Tumšā sojas mērce
  3. Gaļas kopējā garšviela ( var arī kaut ko citu)
  4. Medus apm. viena tējk uz gabalu
  5. Gaišā sojas mērce

Par oglēm un grilu  

  1. Iesaku izmantot labas ogles (kas labi deg)
  2. Degmaisījumu ogļu aizdedzināšanai uz parafīna bāzes, tas lēnām aizdegās, nesmird, to vajag mazāk,
  3. Ja viss cepamais nesalien uz grila ar pirmo reizi iesaku blakus grilam jau aizdedzināt nākošo ogļu porciju, lai nav pauzes starp diviem cepieniem un ātrāk var tikt pie ēšanas arī pats cepējs
  4. Oglēm jāļauj labi iedegties un karstumam jābūt tādam, lai  4- 5 cm virs  restes varētu noturēt roku 5 sekundes. Drīkst būt karstāk, bet ne aukstāks (gaļa izžūs)

Par kotlešu masas sagatavošanu.

  1. 1kg gaļas piejauc klāt 0,5 l ūdens. Ar rokām kārtīgi samīca. Ļauj ūdenim iesūkties gaļā.
  2. Piejauc klāt šai masai 2 vidēja lieluma sīpolus (kā Latvijas āboli) , sasmalcinātus kā pašiem patīk . iemaisa maltā gaļā ar rokām
  3. Ja masa vēl ir bieza tai vēl var pievienot  ūdeni pat līdz 750 ml (kopā) tas ir papildus jau pievienotajiem 500 ml vēl 200 – 300 ml. Jo vairāk pievienosi ūdeni jo būs garšīgāk. Ūdeni pievieno tik daudz lai no iegūtās masas var uztaisīt kotleti un tā turas kopā  un ir viegli paņemama ar grila lāpstiņu. Jārēķinās ar to ka kotletes vajadzēs dabūt uz grila restēm, apgriezts un pēc tam noņemt.
  4. Maltās gaļa masai neko vairs klāt neliekam.

Mērce, ko smērēsim uz kotletēm pirms cepšanas

  1. Bļodiņā ielej olīvu eļļu ( apmēram 200ml)
  2. Tai pielej tumšo un gaišo sojas mērci (sāļumam ) pēc garšas (iesaku taisīt šo maisījumu pikantāku, jo tas pēc tam noderēs)
  3. Vienu tējkaroti šķidra medus iemaisām
  4. Piecu piparu maisījumu  (ja garšo pipari droši beram)
  5. Visu šo samaisa un iegūst sāļi piparainu maisījumu (kas pašiem patīk)
  6. To izlej uz cepešpannas vai paplātes un izsmērē plānā slānīti (svarīgi pirms tam maisījumu uzmaisīt jo pipari grib nosēsties bļodiņas dibenā) . Cepešpanna vajadzīga lai uz tās uzliktu kotletes pirms likšanas uz grila. No tās ir vieglāk paņemt ar lāpstiņu, un vieglāk apsmērēt kotletes ar sagatavoto mērci.

Kotletes liekam uz pannas kurā jau ir mērcīte apakša (mērce tiek izlieta uz pannas kotlete vairs netiks grozīta un mērci varēs uzlikt tikai no vienas puses (augšpuses)

  1. Kotlešu izmērs (apmēram ēdamkarote ar lielu kaudzi) no viena kg maltās gaļas parasti sanāk 20 – 24 kotletes (atkarīgs no izmēra) ja kotletes būs lielākas, tās būs sulīgākas un neizžūs uz karstā grila.
  2. Kotletes veido ar rokām, elipsveida tādas kādas ir plaukstas. Un liek uz cepešpannas, kurā jau ir ielieta sagatavotā mērcīte . kad panna ir pilna ar kotletēm. Ar  to pašu mērcīti apsmērējam kotlešu virspusi (izmantojam otiņu). Var apliet arī ar karoti, bet ar otiņu būs labāk

Cepšana

  1. Grils jau ir karsts.
  2. Kotletes var likt pa taisno uz restes (tad varēs salikt vairāk vienā reizē) vai izmantot speciālas redeles kurās iespiež apmēram 6 kotletes vienlaicīgi  un var apgriezt visas reizē)
  3. Pirms liekam kotletes iesaku restes iesmērēt ar olīveļļu lai nepierauj kotletes klāt.
  4. Ar plānu grilla lāpstiņu uzliekam kotletes uz restēm
  5. Cepam apmēram 4-5 min. Kad zem kotletēm parādās „lāstekas”, kotleti ar lāpstiņu izlīdzinām no augšpuses (lai biezums ir vienmērīgs) (varam vēl uzsmērēt mērcīti)  Kad kotletes jau turas, kopā griežam apkārt (neraizējies, ja kāda kotlete iekritīs ugunī.
  6. Ogles nekad nedzēšam ar ūdeni. Ja uguns ir liela to vara apslāpēt ar vāku.
  7. Kad kotletes apgrieztas atkal varam uzsmērēt pāri palikušo mērcīti.
  8. Cepam 4- 5 min un kad izveidojusies garoziņa ņemam nost. Ik pa brīdim var kādu kotleti noņem un pagaršot. Labāk noņemt ātrāk nekā ļaut kotletēm izžūt.

Kad kotletes gatavas tās jāēd, taču pirms tam jābūt sagatavotām šādām lietām:

  1. Lavašs vai vislabāk mazās oriental pitas pārgrieztas uz pusēm  jau sagrieztas pitas var pirms ēšanas uzreiz pēc kotlešu cepšanas nedaudz pasildīt uz restēm.
  2. Tomāti sagriezti ripās
  3. Sīpoli sagriezti ripās
  4. Marinēti gurķi sagriezti gareniskās vai šķērseniskās šķēlēs
  5. Mērce kas sastāv no majonēzes, nedaudz pievienotas gaišās un tumšās sojas mērces un vienas ķiploku daiviņas.
  6. Salātu lapas ap 30 gab (jo kotletes būs ap 20)

Tūlīt ēdīsim.

  1. Pārgrieztajā lavašā ieklājam salātu lapu.
  2. Pēc tam ieliekam tomātu šķēli, gurķi, sīpolu ripas.
  3. Tad pārlejam to visu ar majonēzes mērci un iespraužam pa vidu kotleti.
  4. Pērkot lavašu jāskatās, lai tās būt ar veselām malām un vēlams nebūtu pelējušas
  5. Šādi burgeri parasti mazliet pil. Labāk ēst ārā vai virs šķīvja.
Close Menu